blog Waarom minder werken niet tot meer werkgeluk leidt.

Meer werkgeluk door minder te werken?

Is minder uren werken per week dé oplossing tot meer balans en vervulling in je leven?

We geloven het graag: minder werken zorgt voor meer werkgeluk! Ik lees de stelling alvast in heel wat artikels de laatste tijd. Er wordt me dan verteld dat 20 of 30 uur werken per week dé oplossing is om je beter te voelen in je job.

Hoe denk jij daarover?

Ik?

Ik twijfel. En ik vertel je waarom.

Als het scheef zit op je werk, dan zal minder werken niet zondermeer dé oplossing zijn.

Als loopbaanexpert ontmoet ik werknemers die zeer ongelukkig zijn in hun job.
Soms kiezen ze er dan voor om halftijds te gaan werken. Zoals Evelien die werkt bij een financiële instelling, of Heidi, die leerkracht is en hoopt om het op deze manier vol te houden. Maar ook Thijs en Tine, een verpleger en een begeleiderster van een leefgroep hopen op deze manier dat het water niet meer tot aan hun lippen zal komen te staan.

De hoop vervliegt al vlug: het water blijkt niet te zakken.

De reden?

Zowel Evelien, Heidi, Thijs en Ine tonen van nature arbeidszin, ze hebben een hoog werkethos én ze zijn erg sociaal betrokken.  Ook al zijn ze thuis, het werk en de collega’s blijven door hun hoofd spoken:

 • Tine vraagt zich af of haar collega’s nu niet de dupe zijn van haar keuze.
  Ze voelt zich schuldig als ze niet op het werk is.
 • Thijs vraagt zich af of zijn patiënten niet lijden onder zijn beslissing om minder te gaan werken. Als hij op het werk komt, merkt hij dat de informatie-uitwisseling met de collega’s over de patiënten niet vlot verloopt, soms met grove fouten als gevolg.
  Wat hem tonnen energie kostte en de aanleiding was om minder te gaan werken, lijkt door zijn afwezigheid nog te verergeren. Moet hij zich dan persoonlijk schuldig voelen? Zo voelt het voor hem wel aan.
 • Ook Evelien en Heidi ervaren dat ze tijdens de uren die ze niet op het werk doorbrengen, het werk toch niet kunnen loslaten. Het maalt door hun hoofd.
  Allebei zeggen ze zelfs meer stress te ervaren op de momenten dat ze niet fysiek op de werkplek zijn, dan wanneer ze er uiteindelijk wel zijn. Thuis voelen ze een constante innerlijke onrust: de werkperikelen blijven mentaal aanwezig. Hun lichaam is i continue staat van paraatheid: wat zal er weer mislopen eens ze op de werkvloer zijn? Ze ontwikkelen angst voor wat er mogelijk gaat komen … welk brandje zullen ze weer moeten blussen, welke taken zijn er blijven liggen, hoeveel mails zijn er extra binnengekomen die ze moeten doorworstelen, in welke mate is de werkdruk nog gestegen, waarom heeft de leidinggevende die knoop nu nog niet doorgehakt ….

 

 

Is minder werken dan nooit een goed idee?

Natuurlijk kan minder werken een goed idee zijn als dat een bewuste keuze is. In mijn ogen is het alleen niet dé oplossing als het scheef zit op je werk. Als het scheef zit op je werk dan zijn er vaak ook structurele aanpassingen nodig.

Meer werkgeluk zit ook in structurele aanpassingen:

 • Structurele aanpassingen bij jezelf

Het is niet makkelijk en het lukt vaak niet alleen, maar je kan echt wel leren om je werk los te laten als je er niet bent. In mijn boek Get A Grip, leg ik uit hoe je meer wendbaarheid en veerkracht kan opbouwen en hoe je zelf invloed hebt op de werking van je zenuwstelsel bij stress. Ook hulp zoeken bij een professional is een goede zaak. Blijf er niet mee zitten. Hoe vlugger je aan de slag gaat met deze technieken om je interne stemmetjes in te tomen, hoe beter.

Een gesprek voeren met de verantwoordelijke op je werk kan ook voor een doorbraak zorgen. Niet altijd, dat heb je gelijk in. Maar soms zeggen we al voorhand: ‘pfff, dat heeft geen zin.’ Of: ‘Ik kan dat niet.’ Of: ‘Mijn manager weet wat er moet er gebeuren, hij doet het alleen niet.’ In mijn vorige blog liet ik je zien dat het laatste niet altijd waar is. En uit de praktijk kan ik je vertellen dat cliënten die het gesprek toch aangaan vaak beterschap ervaren. Het is wel belangrijk dat je dat gesprek zeer goed voorbereid. Ook daar kan je je mee laten helpen. Wist je dat je om de zes jaar recht hebt op loopbaanbegeleiding? Dat het al kan vanaf 40 euro? VDAB subsidieert namelijk begeleiding door professionele loopbaancoaches. Als je meer info daarover wilt, geef ons dan een seintje: welkom@fulfil.be

Merk je bij jezelf dat je almaar vaker twijfelt of deze werkplek nog wel bij je past? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw circle of fulfilment. In de tweede stap van Get A Grip, hoe je je toekomstige loopbaan zelf in handen neemt, geef ik je concrete oefeningen om dat helemaal helder te krijgen. Ook tijdens een loopbaanbegeleiding nemen we daar uitgebreid de tijd voor.

 • Structurele aanpassingen in je werkomgeving

Werkvervulling is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als er structureel iets fout zit in de organisatie en niets veranderd, dan heeft minder gaan werken niet altijd het gewenste effect voor jouw welzijn. Ook als je met jezelf aan de slag bent gegaan, en structurele aanpassingen bij jezelf hebt verwezenlijkt, kan het zijn dat het nog steeds niet voldoende blijkt. Dan is er een structurele aanpassing nodig in jouw werkomgeving. Dat kan door van werkomgeving te veranderen, dat kan ook doordat de werkomgeving zelf structureel verandert.

Gelukkig mogen we in almaar meer organisaties leidinggevenden ondersteunen om actief aan de slag te gaan met de vijf bouwstenen van jobfulfilment. Zo kunnen we mee bijdragen aan een klimaat waar meesterschap gestimuleerd worden, waar psychologische vrijheid en veiligheid meer wordt dan een lege uitdrukking, waar sociale betrokkenheid hoog in het vaandel staat en waar jij het gevoel hebt dat wat je doet zinvol is en betekenis heeft. Mijn boek Get A Grip is er ook voor de leidinggevende. Als leidinggevende krijg je zicht op wat de werknemer zelf kan doen om relevant te blijven in de job, én hoe jij dat kan faciliteren. Ook in een omgeving die continu verandert.

 

Wil jij aan de slag met jouw werkgeluk of met dat van je werknemer?

In mijn boek Get A Grip laat ik de verschillende stappen zien die leiden naar een betekenisvol leven en werk. Wil jij graag de hulp van een coach tijdens die ontdekkingstocht? Neem dan een kijkje op onze website, onze FulFillers helpen je graag: https://fulfil.be/ons-team/

Wil jij graag een lezing of een workshop organiseren in jouw organisatie over hoe meer grip te krijgen: https://howtogetagrip.be/opleidingen/

Contacteer ons: welkom@fulfil.be

 

Wie is Mira?

In mijn job als coach, loopbaanbegeleider en trainer word ik dagelijks geconfronteerd met mensen die vastlopen in hun professionele situatie. Ze kunnen de werkdruk niet meer aan, voelen zich onbegrepen en twijfelen aan het nut van wat ze doen. Ze zijn uitgeput na de zoveelste herstructurering en raken gedemotiveerd. En alsof dat nog niet genoeg is, maken ze zich zorgen over hun toekomst. Want een ding staat vast: ze zullen langer moeten werken in een werkomgeving die almaar meer gedigitaliseerd is, terwijl het water hen nu al aan de lippen staat. Ik bied graag een positieve kijk. Want je kunt zelf echt wel mee vormgeven aan een toekomst waarin je van betekenis bent, waarin je graag vertoeft en waarin je kunt floreren.

Zelf maakte ik mij enkele jaren geleden ook zorgen over mijn toekomst. Ook ik had het gevoel dat ik mijn plekje kwijt was. Als master in de toegepaste economie was ik in de financiële wereld gerold. Ik had daar graag gewerkt, ontzettend veel geleerd en vrienden voor het leven gemaakt. Maar op een bepaald moment was het op. Ik kwam in het ziekenhuis terecht met een longembolie en toen pas besefte ik dat ik niet meer terug kon. Ik wilde zelfstandige worden, dat wilde ik al lang. En het was nu of nooit.

Ik was op dat moment verantwoordelijk voor de interne mobiliteitsafdeling van een grote bank. Alle werknemers die niet meer meekonden met de snelheid van het bedrijf of van wie de job wegviel zonder onmiddellijk een nieuwe job te vinden, passeerden via onze dienst. Ik was er elke dag getuige van wat het met een mens doet als hij het gevoel heeft dat hij niet meer mee kan, geen kans meer krijgt of geen plek meer vindt binnen een bedrijf.

Ontdekken wat mensen precies drijft in hun keuzes, hun gedrag en hun leven, triggerde me. Ik wilde er meer over weten. Ik besliste om opnieuw te gaan studeren en meer inzichten te verwerven in de menselijke psyche, sociale (werk)relaties, motivatie en de link tussen werk en privé. Tijdens die studies bouwde ik mijn eigen zaak FulFil uit, waarmee ik nu medewerkers en organisaties help bij leiderschapsontwikkeling, loopbaanvragen en toekomstige HR-uitdagingen. We zijn nu heel wat jaren verder en ik ben twee diploma’s, een tiental accreditaties en veel praktijkervaringen rijker. Met plezier deel ik mijn verhaal en mijn kennis. Aan de hogeschool PXL in Hasselt doe ik dat als lector human resources en als docent in het postgraduaat (digital) learning architect. Als trainer-coach help ik mijn cliënten. Als spreker wil ik vooral inspireren. En met mijn boek wil ik nu ook aan jou tonen dat de toekomst een plek kan bieden aan iedereen en dat je die plek grotendeels zelf bepaalt.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment