Ericksoniaanse hypnose

FulFil

Ericksoniaanse hypnose is een hulpmiddel in de medische wereld en in psychotherapie. Er gebeurt wereldwijd heel veel onderzoek om de effecten, en de werking van de therapeutische hypnose te onderzoeken. In hypnose kunnen bepaalde lichamelijke en psychische processen beïnvloed worden. 

De meeste kennen hypnose vanuit de showwereld. Dat is niet de hypnose die we hier beogen. 

Ericksoniaanse hypnose is geen show, geen theater, geen duistere magie of hocus-pocus .
Alle Ericksoniaanse hypnose is een vorm van  ‘zelfhypnose’, waarbij  je ten alle tijden zelf invloed hebt op wat er in hypnose gebeurt. 


Hypnose is geen toestand van slaap, en ook geen bewusteloosheid. Tijdens Ericksoniaanse hypnose krijg je evenwel toegang tot bepaalde hersengebieden. Je kan het een beetje vergelijken met momenten waarin je diep verzonken geraakt in je gedachten, als je aan het dagdromen bent, of aan het mindwanderen. 

In hypnose is er een ‘veranderd’ bewustzijn waarbij je je aandacht naar binnen richt, op innerlijke processen, beelden en ervaringen. In hypnose zijn je hersenen actief werkzaam. Creativiteit en probleemoplossend vermogen verhogen. Je bent meer vatbaar voor suggesties die je jezelf geeft. 

Dat maakt dat je op een andere manier dan door ‘wilskracht’ je doelen kan bereiken.
Voor de meeste mensen is hypnose een aangename, ontspannende ervaring.

Wat doe ik als therapeut tijdens de hypnose?

Als therapeut leid ik je als een ‘gids’ in deze nieuwe ervaring. Een goede relatie van vertrouwen is belangrijk om in hypnose te kunnen en durven gaan. In de Ericksoniaanse hypnose gebeurt elke stap in overleg.
Je krijgt als cliënt kennis van wat er zal gebeuren. Je krijgt inspraak in de keuze van verschillende stappen en doelen omdat er tijdens de hypnose ook dialoog en afstemming mogelijk blijft.

Je kan ook leren hoe  je zelf in hypnose kan gaan. Dan kan je bij je thuis de oefeningen verder zetten. Therapie onder hypnose is een leerproces en met hypnose kan je stap voor stap je problemeen aanpakken, of naar je doelen toe werken. 

Hypnose is echter geen instant wondermiddel zoals sommige aanbieders je beloven.
Met hypnose kunnen wel bepaalde therapieprocessen versneld worden.

Waar kan hypnose je bij helpen?

Hypnose is nuttig om allerlei symptomen te beïnvloeden. 

 • Hypnose is nuttig in psychotherapie en wordt toegepast bij:
  • stress, 
  • behandeling van angsten, fobieën,
  • tekort aan zelfvertrouwen,
  • faalangst,
  • de behandeling of beïnvloeding van pijn. Zowel bij acute pijn als bij chronische pijn kan hypnose een nuttige hulp zijn,
  • diëten, 
  • het bereiken van doelen,
  • omgaan met moeilijke relaties,
  • rouwverwerking

 

Systematisch werken met zelfhypnose verbetert het niveau van welzijn. Dit kan door suggesties die je therapeut, of die  je jezelf geeft. Je kan ook verandering ervaren door bepaalde verhalen, of metafore beelden die aangereikt worden tijdens de hypnose waar je jezelf in herkent. Indien het wenselijk is voor je therapie kan in hypnose, naar de oorsprong van bepaalde conflicten of symptomen gezocht worden, of naar bepaalde herinneringen om deze te verwerken of ingeval een goede herinnering om je te versterken. Met behulp van hypnose kan je meer harmonie vinden in jezelf, en toegang krijgen tot allerlei innerlijke hulpbronnen die je heeft, om persoonlijke hindernissen te overwinnen.

Hoe herken je lekenhypnose van klinische hypnose?

De Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging (VHYP) omschrijft het als volgt: 

Op talrijke websites wordt hypnose aangeprezen als een soort wondertechniek. Behandelstructuren en praktijken onder leiding van allerhande coaches, behandelaars, therapeuten en healers schoten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De namen van deze instellingen zijn vaak indrukwekkend: hypnosekliniek, centrum voor hypnosetherapie, referentiecentrum voor hypnose, tot de pretentie “dé enige échte hypnose aan te bieden” enz. De behandelaars van deze instellingen deinzen er niet voor terug om zichzelf aan te prijzen als erkend door een hele resem van (vaak schimmige) nationale en internationale instellingen of verenigingen en stellen hun team stelselmatig voor als succesvol en ervaren. Het is belangrijk om te weten dat er in België momenteel geen enkele officiële erkenning van het statuut van ‘hypnotherapeut’ is. Het is dus zeker aan te raden om alleen een hypnotherapeut of hypnosedeskundige te raadplegen die vooraf reeds een degelijke wetenschappelijke opleiding kreeg aan een universitaire instelling of een hogeschool; minstens een bachelor in maatschappelijke werk, toegepaste psychologie of een andere relevante opleiding in menswetenschappen.

Het is tevens aangeraden om je eerst te vergewissen van de basisopleiding van deze coaches en therapeuten. Je zal vaak schrikken als je merkt dat er vaak helemaal geen wetenschappelijke onderbouw is op het vlak van opleiding en training van de behandelaars.

Als je dan uiteindelijk bekijkt voor welke problematiek je er terecht kan, lijkt het wel alsof met hypnose alles kan worden behandeld, vaak in enkele korte en eenvoudige sessies. Niettegenstaande het feit dat hypnose vaak wonderbaarlijke effecten heeft en een prachtig instrument is ter ondersteuning van een psychotherapie, een medische interventie of een medische behandeling, is het totaal uit de lucht gegrepen om te stellen dat je in één of een paar sessies zal herstellen van een probleem waar je reeds jaren mee worstelt.

Bijvoorbeeld de behandeling van een langdurig trauma aan de hand van hypnose, is een zuivere utopie. Het moment om tijdens een traumabehandeling met hypnose te werken zal bijzonder zorgvuldig moeten worden overwogen door de psychotherapeut.

Tenslotte is het belangrijk om je te vergewissen van de prijs van de sessies. Deze ligt soms uitermate hoog in bovenvermelde structuren. De gangbare prijs voor een psychotherapie sessie van ongeveer een uur, zou momenteel tussen de 50 à 80€ moeten liggen. Hypnotiseurs die je veel hogere tarieven aanrekenen voor veel kortere sessies, omdat deze zogezegd meteen succesvol zullen zijn, maken je iets wijs.

Ingebeelde maagringen om te vermageren, definitieve verwerking van jeugdtrauma’s, je persoonlijkheid veranderen, enz. door middel van enkele hypnosesessies is simpelweg onmogelijk zonder een degelijke allesomvattende begeleidende psychotherapie.

Zelf volgde ik de basisopleiding bij Anné Linden, New York, via Happy Coach, en daarna volgde en volg ik nog steeds verschillende verdiepingsmodules aan het VHYP.

 

Wil je meer weten over de sterktes van een hypnose?

Neem dan gerust contact met ons op.

“Ook voor een kerntalentenanalyse kan je gebruik maken van loopbaancheques!
Zo krijg je volledig inzicht in jezelf voor slechts 10 euro per uur!”

officieel-Loopbaancheque_label