Hartcoherentie en biofeedback

Hartcoherentie en biofeedback zijn wetenschappelijk onderbouwde en meetbare methodes om proactief aan stressmanagement te doen, je veerkracht te versterken en op stressmomenten je stress onder controle te houden. Kortom, dankzij hartcoherentie en biofeedback heeft stress minder impact op je functioneren.

Als we inademen versnelt onze hartslag, als we uitademen vertraagt onze hartslag. Door middel van hartcoherentietraining creëren we een balans tussen beiden waardoor we stress leren beheersen. Net zoals we onze spieren laten rusten na een intense activiteit en kracht herwinnen, moeten we ook ons brein rust gunnen na een periode van stress om veerkracht te vergroten. 
Hartcoherentietraining kan door iedereen worden aangeleerd en neemt niet meer dan enkele minuten per dag in.

Voordelen van hartcoherentie

Ons hart klopt niet altijd op hetzelfde ritme, de tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit heet hartritmevariabiliteit (HRV). De HRV geeft ons belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit maar ook over de toestand van ons lichaam op ieder moment. Analyse van de HRV toont aan dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen. De samenhang in de HRV wordt hartcoherentie genoemd.

Het hartcoherentieprogramma biedt eenvoudige, praktische en overal toepasbare technieken en vaardigheden om bewust te zijn van je stress en emoties, ze te beheren en te sturen. In welke mate je hart coherent is, meet je met biofeedbackapparatuur die je verbindt met je pc, smartphone of tablet. ​Tijdens de oefeningen lees je de HRV af en pas je indien nodig de training hierop aan. Hoe hoger je hartritmevariabiliteit, hoe weerbaarder je bent om met stress om te gaan.

Hartcoherentie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt succesvol ingezet bij o.a. burn-out, hyperventilatie, omgaan met angsten en overprikkeling.

Waar kan je hartcohenrentie voor inzetten? 

Infosessie

Een infosessie van twee uur over stresshantering, veerkracht en een demo over hartcoherentie is de ideale manier om je werknemers te laten kennismaken met de effecten van stress op hun lichaam. Ze ervaren op een zeer praktijkgerichte manier wat hartcoherentie is en ontdekken via een biofeedbacktoestel de impact van deze methode.   

Basistraining

Een trainng van een halve dag over stresshantering, veerkracht en hartcoherentie

oefenen biofeedback en frequentiebepaling

Full training

Een volledige dag opleiding over hartcoherentie en de toepassingen in het bedrijfsleven. Je leert over het stresssysteem en leert gebruik maken van biofeedback toestel tijdens de hartcoherentie training 

Er wordt een scan (vragenlijst) uitgevoerd voor de training en een tweede scan 6 weken na de training. 

Opleiding hartcoherentie en biofeedback

Stress meten

Meten is weten. Daarom ondergaat elke deelnemer aan de start van de opleiding een stressmeting waarbij we aan de lichamelijke klachten, negatieve stress, depressie en angsten een score toekennen. Na de opleiding herhalen we de meting om zo het effect van hartcoherentie duidelijk te maken. We stellen een anoniem rapport op dat we versturen naar de directie en/of hr-afdeling van de organisatie, en elke deelnemer ontvangt zijn persoonlijke resultaat.

Opleiding hartcoherentie en biofeedback: praktisch

Duur? 3 opties: 2 uur – halve dag – volledige dag

Indien je dat wenst, kunnen we elke deelnemer na de opleiding – eventueel op dezelfde dag – individueel coachen om zo concrete werkgerelateerde thema’s met businesscoaching aan te pakken.

Hartcoherentie in de media

Hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie – Gezondheid.be

Hartcoherentie, een methode tegen burn-outs  – VRT Nieuws, Kris peeters – Meer inzetten op preventie op het werk

Intro film over focusademhaling en stress – Rudi Thoelen – Hartcoherentie trainer

Hartcoherentie wordt ingezet tijdens de opleiding van jachtpiloten in de USAF

Hartcoherentie tijdens de opleiding van jachtpiloten in de Franse luchtmacht

 

Wil je meer weten over onze opleiding hartcoherentie en biofeedback?

Neem dan gerust contact met ons op.