stress en burnout

6 tips om beter met je stress om te gaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Iedereen ervaart wel eens stress. Wanneer de emotionele druk echter te lang aanhoudt, kan stress een chronische vorm aannemen. Dit leidt tot een verhoogde productie van de stresshormonen, hetgeen leidt tot mentale en fysische problemen.

Naar aanleiding van “Werelddag tegen kanker” op 4 februari, sta ik stil bij het fenomeen stress en de impact ervan op je lichaam. Zeker als kankerpatiënt leef je onder constante emotionele druk. Die emotionele druk zorgt ervoor dat je extra veel stresshormonen aanmaakt. Er is volgens onderzoeken een link tussen stresshormonen en de groei van kankercellen. (Impact of stress on cancer metasis) Bovendien zijn er tal van andere negatieve gevolgen die chronische stress met zich meebrengt. Het verzwakt het immuunsysteem, je krijgt op termijn last van hart en vaatziektes. Je spijsverteringsstelsel ligt overhoop, hyperventilatie, burn-out en depressie zijn er slechts enkele.

Reden te meer om chronische stress aan te pakken. 

Lees onze 6 tips om je chronische stress te verminderen. 

  1. Ademhaling met biofeedback
  2. Sociale contacten versterken
  3. Beweging gevolgd door rust
  4. Voeding
  5. Slaap
  6. Yoga, meditatie en mindfulness

1. Ademhaling en biofeedback

hartcoherentie

We weten inmiddels dat ademhaling een rustgevend effect heeft. Maar nog niet zo lang geleden is er effectief bewijs gevonden waarom dit zo is. Door middel van biofeedback, dit is een toestel dat je feedback geeft over verschillende lichaamsfuncties als hartslag en hartritmevariatie, kan je je ademhaling synchroniseren met het stijgen en dalen van je hartslag. Op deze manier krijg je een coherent autonoom zenuwstelsel dat een signaal geeft aan je hersenen dat alles ok is. De productie van je stresshormonen daalt en je lichaam maakt herstelhormonen aan. Je lichaam komt tot rust. Er zijn tal van opleidingen op de markt waarvan hartcoherentie in Vlaanderen de meest bekende is.

2. Sociale contacten versterken

groep mensen

 De link tussen sociaal contact en stress is minder evident. Toch wijzen verschillende onderzoeken uit dat sociaal contact een grote impact heeft op je gezondheid. Het hebben van een vertrouwenspersoon waar je openhartig mee kan praten draagt bij tot een langer en gelukkiger leven. Een tweede aspect is het feit dat de mens evolutionair gezien een groepsdier is. Het lichaam ervaart daarom uitsluiting of eenzaamheid als pijn. Ook dit verhoogt de stress. Het gevoel deel uit te maken van een groep, een sportvereniging, een boekenclub, een team verhoogt de samenhorigheid en verbondenheid en verlaagt jouw stressniveau.

3. Beweging en rust

wandelen

In vele publicaties spreekt men over rust of over beweging maar nooit over rust en beweging samen. Nochtans is het bewezen dat een lichte activiteit, waarbij kortstondig het stresslevel verhoogt wordt, gevolgd door een periode van rust, de immuniteit doet stijgen. M.a.w. een inspanning die gevolgd wordt door een herstelmoment en rust is goed voor je lichaam. Je gaat even uit je comfortzone om daarna tijdens de periode van rust te herstellen en meer nog, te versterken! Je lichamelijke en mentale veerkracht zal letterlijk groeien.

4. Voeding

eten

Onze voeding bestaat uit 3 basisonderdelen: eiwitten, vetten en koolhydraten. Heel wat diëten leggen beperkingen op in één van deze 3 onderdelen. In specifieke gevallen, zoals bij diabetes kan dit noodzakelijk zijn, maar voor de meerderheid van de bevolking is er geen enkele reden om deze beperkingen op te leggen. De kunst bestaat erin om een gezonde balans te vinden. Eén van de basisregels om tot die balans te komen is om zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te gebruiken. En je niet te laten verleiden tot het kopen van zogenaamde ultra bewerkte maaltijden. Deze maaltijden bevatten meestal veel suiker, zout en goedkope en ongezonde vetten.
Pas de 80-procent regel toe: stop met eten wanneer je voor 80% verzadigd bent. In Okinawa waar de meeste 100 jarigen wonen noemen ze dit Hara Hach Bu.

5. Slaap

slaap

 Je hebt afhankelijk van persoon tot persoon, tussen 7 en 9 uur slaap nodig. Heb je 8 uur slaap nodig dan moet je eigenlijk een half uurtje langer in je bed blijven liggen dan de strikte 8 uur. Slaaptekort is een stressor. Een chronisch te kort aan slaap heeft dezelfde gevolgen als elke andere vorm van chronische stress. Bovendien leidt ook je immuunsysteem onder slaaptekort. Laat de IPad, tv, smartphone weg uit de slaapkamer. Deze devices produceren licht dat nefast is voor de slaap. En ook het gebruik ervan wekt stoffen op die je uit je slaap houden. Een donkere kamer is zowieso beter om in te slapen dan een kamer waar licht aanwezig is. Voor een goede slaaphygiëne beperk je ook best koffie, alcohol en zware maaltijden voor het slapengaan. Probeer een vaste routine te ontwikkelen. Ga telkens slapen op hetzelfde tijdstip, zelfs in het weekend. Dit vermindert je slaapproblemen. Last but not least, zorg altijd voor een frisse, goed verluchte en niet te warme slaapkamer.

6. Yoga, meditatie en mindfulness

yoga

Al eeuwenlang doen mensen aan yoga en meditatie.
Meditatie en mindfulness richten zich meer op het niet fysieke aspect. Het leert je focussen en je leert je aandacht te beperken tot één punt of één gedachte. Dit brengt je brein en je lichaam in rust. Het bevordert je vermogen om beter te focussen op één taak.
Yoga koppelt je lichaam via lichaamsbeweging aan je geest. Het maakt een connectie tussen beide door je ademhaling en gedachten te linken met de bewegingen. Bovendien bevordert het je flexibiliteit en stabiliteit. En als dat nog niet genoeg is, je lichaam wordt er ook krachtiger van, hetgeen je bespaart van tal van lichamelijke problemen. 

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *